HR Advies MKB

Sample image

 


Stuur ons een email of bel +31 (0) 6 365 399 56

23 nov

Vijf Redenen waarom HR juist in kleine bedrijven zo belangrijk is!

Geschreven door 

Een goed HR beleid is belangrijk om als bedrijf te kunnen excelleren. Niet alleen voor grote bedrijven, maar juist ook voor kleine bedrijven. Toch zie je vaak dat HR er ‘maar even bij gedaan wordt’ en is het meer een noodzakelijk kwaad, dan een volwaardig onderdeel van de bedrijfsvoering. Dat is een gemiste kans, want daardoor kan een bedrijf nooit optimaal presteren, excelleren én zijn er risico’s die hoge kosten met zich meebrengen!

Maar waarom is een goed HR beleid nou zo belangrijk?

1 Groeien en het aantrekken nieuw talent

Om je bedrijf te kunnen laten groeien is goed personeel noodzakelijk. Zonder goede mensen, geen groei. Zeker als klein bedrijf kan je de kans om uit te breiden niet laten liggen! Maar hoe kan jij je als kleine werkgever nou zo profileren, dat talenten zich graag aan jouw bedrijf willen verbinden?

2 Wet Werk en Zekerheid

Met de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving rond onder andere het ontslagrecht, zijn er een aantal belangrijke zaken veranderd. Ben jij helemaal op de hoogte van de nieuwe regels? Fouten kunnen duur uitpakken, en zeker voor kleine bedrijven kan dit zwaar drukken op de kosten.

3 Het belang van goede Personeelsdossiers

Helaas heeft ieder bedrijf er wel een keer mee te maken: een disfunctionerende medewerker. Wanneer er nog geen contract is voor onbepaalde tijd kan de schade beperkt blijven en wordt het contract gewoon niet verlengd (vergeet dan de aanzegtermijn niet!). Als de medewerker al langer in dienst is, wordt het lastiger. Een goed opgebouwd personeelsdossier is noodzakelijk, zeker nu de nieuwe Wet Werk en Zekerheid van kracht is. Een rechter weigert een ontslagaanvraag namelijk wanneer er geen goed dossier is opgebouwd. En dan? Dan ben je als werkgever nog maanden kwijt met het in orde krijgen van het dossier, met een disfunctionerende en waarschijnlijk ongemotiveerde medewerker. Dit kost je veel tijd, misschien zelfs een paar nachten slecht slapen en het zal niet bevorderlijk zijn voor de sfeer binnen je bedrijf.

4 Werkstress

198. Dit zijn het aantal dagen dat iemand met een burn-out gemiddeld afwezig is. En wat kost je dat nou als werkgever? Reken op een bedrag tussen de 50-70 duizend euro. Veel? Het is waarschijnlijk nog veel meer, als je de kosten voor vervanging, gemaakte fouten en werk dat blijft liggen ook meerekent. Het is dus ook daarom belangrijk om werkstress te herkennen en hierop te anticiperen, zodat je kan voorkomen dat je medewerker een burn-out krijgt. Het is natuurlijk vooral voor de getroffen medewerker vreselijk om mee te maken, maar het heeft ook invloed op de directe collega’s die zijn of haar werkzaamheden moeten overnemen. Zeker in een klein bedrijf kan zoiets de werkdruk onder de anderen behoorlijk verhogen (met alle gevolgen van dien…).

5 Talenten behouden – het geheim van retentiemanagement

Het vinden, aannemen en ‘up to speed’ krijgen van nieuwe medewerkers kost veel tijd. En geld. Je wil je medewerkers dus graag binden en boeien. Hoe zorg je er nou voor dat je meeste succesvolle medewerkers graag bij jouw bedrijf willen blijven werken, en niet bij je concurrent?

Een goed HR beleid is dus essentieel om als bedrijf succesvol te zijn, om te kunnen groeien en het zorgt ervoor dat risico’s beheersbaar zijn. Wil je meer informatie over hoe je in een klein bedrijf het Human Resources Management (HRM) op een goede manier kan vormgeven, neem dan contact met me op. Bel 06-36539956 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees 14535 keer Laatst aangepast op maandag, 23 november 2015 19:10
Home Nieuws & Blog Vijf Redenen waarom HR juist in kleine bedrijven zo belangrijk is!

Contact

HR Advies MKB

Hoogte Kadijk 151F

1018 BJ AMSTERDAM

T: (31) 6 365 399 56

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.