HR Advies MKB

Sample image

 


Stuur ons een email of bel +31 (0) 6 365 399 56

17 mrt

Wet Werk en Zekerheid: de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Geschreven door 

Wist u dat er al per 1 januari 2015 een aantal belangrijke zaken zijn veranderd het arbeidsrecht?

U riskeert bijvoorbeeld een boete oplopend tot wel één maandsalaris als u een medewerker niet tijdig informeert over de voortzetting van een arbeidscontract. Ook als het een contract voor bepaalde tijd betreft, met een vooraf vastgestelde einddatum.

Daarnaast mag u vanaf 1 januari bij contracten van 6 maanden of korter geen proeftijd meer opnemen. Doet u dit wel, dan is de proeftijd niet geldig en mag de medewerker gewoon blijven, ook al besluit u anders.

Naast bovenstaande wijzigingen gaat er nog veel meer veranderen! Bent u al helemaal op de hoogte van wat er voor u als werkgever wijzigt per 1 januari en 1 juli van het komende jaar?

De veranderingen op een rij:

Per 1 januari 2015

Concurrentiebeding
Het is niet langer toegestaan om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Alleen als er sprake is van een 'zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang' dan kunt u door een schriftelijke onderbouwing een concurrentiebeding opnemen in een tijdelijke arbeidsovereenkomst.

Aanzegtermijn
Er geldt een aanzegtermijn van een maand bij tijdelijke contracten. Bij contracten voor een bepaalde tijd van zes maanden of langer moet de werkgever uiterlijk een maand voor het einde van het contract schriftelijk aan de werknemer laten weten of hij het contract wel of niet verlengt. Als de werkgever dit verzuimt, betaalt hij een vergoeding ter hoogte van één maandloon.

Proeftijd
Een proeftijd bij een tijdelijk contract tot een half jaar is niet meer toegestaan.

Doorbetalen oproepkrachten
Nu geldt nog zo dat je flexwerkers, bij onvoldoende werk, de eerste zes maanden niet hoeft door te betalen en dat deze periode in de cao onbeperkt verlengd worden.Vanaf 1 januari mag dat nog alleen bij werkzaamheden die incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen. In de zorg worden nul-urencontracten helemaal verboden.

Per 1 juli 2015

Ketenbepaling
Flexwerkers krijgen bij hun vierde arbeidsovereenkomst of na twee jaar (nu is dat nog drie jaar) diensttijd verplicht een vast contract. Op dit moment begint de ketenbepaling na drie maanden uitdiensttreding weer overnieuw. Per 1 juli 2015 wordt dit verlengd naar zes maanden.

Ontslag via UWV of Kantonrechter?
Ontslag om bedrijfsecomische redenen en na langdurge arbeidsongeschiktheid loopt via het UWV. Ontbinding van het arbeidscontract vanwege persoonlijke redenen (zoals disfunctioneren) gaat voortaan standaard via de kantonrechter.

Transitievergoeding
De ontslagvergoeding wordt vervangen door een transitievergoeding. Werknemers met een contract van tenminste 24 maanden hebben dan al recht op een transitievergoeding, afhankelijk van de lengte van hun dienstverband. De transitievergoeding zal in de meeste gevallen lager uitvallen, maar werknemers hebben er al wel eerder recht op.

Om problemen én dure verrassingen te voorkomen, leg ik u in een vrijblijvend gesprek graag uit wat er precies voor u gaat veranderen. In een uurtje loods ik u door de belangrijkste wijzigingen die de nieuwe Wet Werk en Zekerheid voor u gaan betekenen in 2015.

Neem contact op met Maartje Snieders via telefoon 06-36539956 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees 7255 keer Laatst aangepast op maandag, 30 maart 2015 08:00
Home Nieuws & Blog Wet Werk en Zekerheid: de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Contact

HR Advies MKB

Hoogte Kadijk 151F

1018 BJ AMSTERDAM

T: (31) 6 365 399 56

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.